Mer pengar skjuts till - isarenan blir verklighet

Nu är det definitivt klart med en ny isarena för ishockey och konståkning i Gränby. Detta efter att kommunfullmäktige röstat för att skjuta till 69 miljoner kronor till den tidigare preliminära budgeten.

Det var en lång och stundtals het debatt i fullmäktige som ledde fram till beslut om att skjuta till ytterligare pengar för att arenan Oktagonen ska bli verklighet. En bred politisk majoritet röstade för att gå på kommunstyrelsens förslag.

– Äntligen! Efter hela 15 års diskuterande. Under den tiden har Uppsala vuxit med 150 000 innevånare och kommer att ytterligare växa med 100 000 innan den står klar, sade liberalernas Mats Dafnäs.

– Det är ett löfte till Uppsalaborna och berörda idrottsföreningar sedan många år och det är hög tid att sätta spaden i backen och komma igång med det här.

Företrädare för M och V ville återremittera frågan och V:s Hanna Victoria Mörck kom med ett tilläggsyrkande om att tillsätta en parallell utredning om att lägga arenan i området Kölen. Detta röstades ned.

Mörck var tillsammans med M:s Markus Lagerquist två av de flitigaste talarna. Lagerquist anser att den föreslagna isarenan i Gränby blir begränsad när det kommer till andra event än själva idrotten.

– Nu bygger vi en hockeyarena för en halv miljard där vi inte kan göra något annat än att spela hockey. Det vi inte är överens om är att det bara ska vara idrott. Vi får en bra men begränsad arena, sade bland annat Lagerquist, som också gärna hade sett arenan i Kölen.

Mohamed Hassan, L, var även han flitig debattör. Han påstår att isarenan mycket väl kommer att lämpa sig för andra evenemang än "bara" idrott.

– Det stämmer inte att arenan i Gränby bara tillmötesgår idrottens behov. Arenan i Gränby kommer att vara mer anpassad för event och kongresser än exempelvis dagens arenor i Linköping och Växjö som har arrangerat Melodifestivaler, kongresser och stora event, berättar Hassan.

Att den kommande arenan ska ligga i Gränby beslutade fullmäktige egentligen redan i mars 2019.

Den tidigare preliminära budgeten på 420 miljoner kronor räcker inte för att bygga förslaget i form av en oktagon. Nu skjuts alltså ytterligare 69 miljoner kronor till den siffran.

Arenan har genom åren kantats av en rad förseningar. Det senaste budet är att arenan står klar till våren 2025.

från UNT 14 december 2020

14 december 2020