På Studenternas kan Relation leva som de lär

Affärsnätverket Relation flyttade till Studenternas för att anläggningen och den häftiga omgivningen ger dem större möjligheter att göra allt som de önskar. Tillsammans med Sportfastigheter skapar de nu en ny mötesplats i Uppsala där människor och företag ska trivas. "Här kan vi leva som vi lär", säger Helena Axelid på Relation.

Relation_verksamhet_nyhet_750x300pxl.jpgRelations affärsidé är att skapa unika mötesplatser och få människor från olika branscher och med olika bakgrunder att träffas. Deras paroll är att det händer något när människor möts. I 21 år har Relation arbetat för att skapa ett levande Uppsala och genom åren har de haft sin destination på olika adresser i stan. När de fick veta att våningen högst upp med takterrass var ledig på Studenternas kändes det självklart att flytta dit och bli en del av Uppsalas nya mötesplats.
   – Vi kämpar för saker vi tror på och att flytta till Studenternas var någonting vi alla brann för. Vi såg möjligheten att skapa ett ställe där människor kan träffas som i ett stort vardagsrum, säger Therese Sörensson på Relation.

Utöver den rymliga lokalen med stora fönster mot slottet, domkyrkan och Sten Sture-monumentet lockades Relation även av omgivningen runt anläggningen och de möjligheter som Stadsträdgården, Stadsskogen och Årummet erbjuder. När de dessutom fick veta att Triller Mat och Bröd skulle driva Brasserie21 var det ytterligare en anledning att flytta hit.
   – Här kan vi ha events i våra egna lokaler eller nere i konferensrummen eller i VIP-lokalen, säger Therese.

Åsa Gertz som är projektledare för marknad och kommunikation på Sportfastigheter berättar att de, precis som Relation, vill skapa en levande mötesplats för både Uppsalabor och företag på Studenternas. Att de tillsammans kan uppnå synergieffekter och erbjuda en helhetsupplevelse för alla som vill komma hit. Hon får medhåll från kollegan Malin Berggren, konferens- och marknadskoordinator på Sportfastigheter:
   – Det är en stor fördel att vi har så många verksamheter under samma tak och vi samarbetar gärna med Relations-gänget. De har bra idéer på hur man skapar kreativa och inspirerande möten och vi har fantastiska ytor i form av mötesrum, utomhustorg, en fotbollsplan, loger och vår stora VIP-lokal. Tillsammans kommer vi att kunna arrangera roliga event och fylla huset med gäster, det är bara tanken som sätter stopp för vad som kan genomföras, säger Malin.

   – Utöver arenan med sin härliga atmosfär och nya konferenslokaler finns en vacker omgivning. Dessutom är det nära om man i samband med mötet till exempel vill göra ett studiebesök i Botaniska trädgården eller spela äventyrsgolf. Eller varför inte kombinera mötet med gruppsamtal på promenad utmed ån, säger Åsa.

Malin berättar vidare att pandemin har gett dem tid att förbereda för ett hus fyllt av gäster och aktiviteter.
   – Eftersom allt är så pass nytt så slipar vi hela tiden på detaljerna, skapar rutiner och trimmar flödet. Vi har tagit lärdom av de bokningar som vi haft sedan verksamheten startade och ser fram emot att växla upp nu när restriktionerna förhoppningsvis lättar efter sommaren. Vi märker också en ökad efterfrågan till hösten och de bokningar vi får in är allt från personalfester till företagskonferenser, årsstämmor, julbord och nätverksarrangemang. Dessutom ser vi fram emot de event som är planerade tillsammans med Relation och våra övriga hyresgäster. Vi är redo för hösten och det märks att man längtar efter att få träffas som vanligt igen.

Relation flyttade in i den nybyggda fastigheten på Studenternas i januari. Lokalerna inreddes med enbart återvunnet möblemang och den luftiga planlösningen fungerar som ett coworking-utrymme. Sju mindre företag hyr in sig och fler är välkomna. Förhoppningen är att de ska kunna dra nytta av varandra.
   Helena berättar att när de flyttade till Studenternas var det viktigt för dem att förklara varför de gjorde det. Vad det är som Relation kan göra här tillsammans med andra som de inte kunde göra förut. 
   – Pandemin har tärt på oss och våra medlemmar, men vi såg en framtid och ville satsa.

Therese förklarar vidare: 
   – Alla är positiva till flytten. Det är mer levande här och vi har mycket större möjligheter att göra det vi önskar. Det är så många fördelar med att det finns en stor VIP-lokal i huset då alla våra event är av olika format. Vi får sån energi här, ibland vill man aldrig gå hem.

Nu närmast planeras höstens Relationsdagar med olika aktuella teman, och i november är det bokat för att den stora Uppsala Innovation Day ska bli av. Ett arrangemang som Relation gör i samarbete med Uppsala Innovation Centre (UIC), med stöd av viktiga partners. Tillsammans skapar de ett event där innovationer och hållbarhet står i fokus, med syfte att visa upp och inspireras av regionens spännande innovativa startups och tillväxtföretag.
   – Och så har vi en dröm, att redan i år kunna skapa ett stort årligt event som ska involvera hela stan, så att vi kan vakna till liv igen efter denna pandemi. Det händer ju saker när människor möts, så förutsättningarna är goda, avslutar Helena med ett skratt.

10 juni 2021