Ulva kvarn utvecklas varsamt

Ulva kvarn är med sin vackra natur och hantverksby ett av Uppsalas mest klassiska besöksmål. För att bevara miljön rustas nu de gamla byggnaderna av fastighetsägaren Sportfastigheter. Samtidigt planeras det för att utveckla Ulva kvarn till ett mer attraktivt utflyktsmål för Uppsalabor och besökare genom etableringen av ett nytt besökscentrum.

När Sportfastigheter skulle rekrytera en ny fastighetstekniker sökte de en socialt kompetent handyman. Michell Klasson som nu arbetat i sju månader stämmer väl in på den beskrivningen.

– Jag har ett riktigt drömjobb där ingen dag är den andra lik, konstaterar han. 

Michell, som själv bor i Tärnsjö, är ofta den som tar sig an de uppgifter som finns att göra i Ulva kvarn.

– Det är en särskild tjusning att få arbeta med att underhålla och rusta upp gamla fastigheter. I kvarnbyggnaden där glasblåseriet håller till behöver vi ofta hitta på speciallösningar. Som när porten till huset blivit skev, då fick jag hyvla ned den, måla och sätta upp den igen. I en så gammal fastighet får man arbeta med det man har. Går det inte att laga får jag försöka återskapa det själv. Det är där min envishet kommer in, jag ger mig inte så lätt. Det är min grej helt enkelt, berättar Michell.

När han är på Ulva kvarn träffar han ofta på Hantverksföreningens ordförande Robert Harlin.

– Det är trevligt, det finns alltid något som han och de andra hyresgästerna funderar på. För mig känns det bra att vi kan ha den här personliga kontakten och att jag kan göra så att de känner sig omhändertagna. Det här med att fixa, skapa och hjälpa andra är det roligaste jag vet, säger Michell.

Robert Harlin upplever också samarbetet som väldigt positivt. Han och de andra företagarna i Ulva kvarn uppskattar särskilt det engagemang som finns hos fastighetsteknikerna. 

– När vi behöver hjälp med något eller har en fråga så finns Michell här. Det är väldigt bra – och välbehövligt – att Sportfastigheter nu satsar och rustar upp Ulva kvarn, berättar Robert.

 

Robert berättar mer om hur han ser på de planer som finns för att utveckla Ulva kvarn till ett mer attraktivt utflyktsmål och besöksdestination.

– Ulva kvarn är som en magisk plats som bidragit till många minnen för folk, jag har själv många fina barndomsminnen härifrån. Därför var Ulva kvarn den första plats jag tänkte på när jag startade mitt urmakeri.   

Med de nya planerna på ett nytt besökscentrum tror Robert också att Ulva kvarn kan få ett ytterligare lyft. Det planeras för en ny byggnad som vänds mot parkeringen och blir en naturlig entré till hela området. Inspirationen är hämtad från nybyggnationen på Linnés Hammarby, med ett kombinerat besökscentrum och café med panoramavy över upplandsslätten. Caféts nuvarande lokaler kommer att rustas upp för att ge plats åt fler hantverksföretagare. Dessutom är tanken att knyta ihop området bättre med tydligare skyltning och gångstråk från hantverksbyn till kvarnen och parken. 

– Vi ser positivt på den här processen och samarbetet med Sportfastigheter och Uppsala kommun som gör den här nysatsningen möjlig, säger Robert Harlin, ägare till Tidlösa Ur och ordförande i Hantverksföreningen Ulva kvarn.

Alvens Ateljé, Café Ulva kvarn, Glashyttan Ulven, Silversmedja, Skuttungen, Tidlösa Ur, Ulva Krog, Ulva diversehandel, Vinden och Vinterfik.

Här hittar du närmare information om varje verksamhet samt öppettider.

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna på Ulva kvarns Facebooksida.

15 maj 2020