Uppsalas issporter kan växa med nya isarenan

Nu är det klart: issporternas nya arena kommer äntligen att byggas och beräknas vara färdig våren 2025. Det är bestämt att det är Uppsalas största sportfält, Gränby sportfält, som blir hem till Uppsala isarena.

Den nya isarenan kommer att rymma cirka 5 000 åskådare och skapar nya möjligheter till fängslande upplevelser för dig som besökare. Freddie Norman från Sportfastigheter är projektledare för isarenan och beskriver projektet som ett once-in-a-lifetime-uppdrag att få chansen att kombinera idrott och byggprojekt.
   Upplevelsen för både utövare och besökare har varit i fokus vid planeringen av den nya isarenan. Dels ska den erbjuda de idrottsliga funktionerna som omklädningsrum, förråd och domarrum, dels en trevlig besöksmiljö med restaurang, service och behaglig temperatur. Det är med andra ord en komplex byggnation där komfort och upplevelse står i centrum.
   – Vi har jobbat med att skapa en så tight arena som möjligt med branta läktare som går ända fram till sargen, precis som i NHL. Vi vill skapa en kokande kittel där akustiken stärker hejaropen och framhäver konståkningens musik, samtidigt som besökarna får en service värdig upplevelsen, berättar Freddie Norman.

Isarenan är främst till för ishockey och konståkning. Den kan ta emot en större publik och skapar bättre förutsättningar för issporterna att erbjuda både sin publik och sina sponsorer ett bättre arrangemang. Med lite tur och skicklighet kanske vi både kan få se SM i konståkning och ishockey i SHL och SDHL – högsta serierna i ishockey. 
   – Våra representationslag som idag spelar i Hockeyallsvenskan respektive Division 1 har absolut målet att ta klivet upp till SHL/SDHL. Tyvärr har damernas Division 1 i år blivit inställd med anledning av covid-19. Genom att öka våra intäkter kan vi även öka vår spelarbudget. Den nya isarenan är avgörande för att detta ska kunna ske och kommer möjliggöra för oss att nå en ny och större publik, nya sponsorer och utöka våra samarbeten, menar Kristina Johnson, ordförande i Almtuna IS.

Almtuna IS, Sportfastigheter och Uppsala kommun har haft ett nära samarbete så här långt i projektet. Samarbetet har resulterat i att den nya isarenan kan erbjuda en högre standard rent sportsligt och upplevas som skräddarsydd för issporterna. 
   – Vi har fått väldigt bra gehör och blev omedelbart kontaktade av både Sportfastigheter och kommunen när det stod klart att arenan äntligen ska byggas. Vi har haft flera möten för att diskutera Almtunas hemvist där, och de har månat om att få våra åsikter kring hur det är tänkt, berättar Kristina Johnson. 
   Genom att uppfylla ishockeyns och konståkningens behov kan den nya isarenan bidra till en större framgång för idrottarna. Det i sin tur kan leda till ökade intäkter, vilket gör det möjligt att bibehålla och vidareutveckla barn- och ungdomsträningen på ett bra sätt. 
   – Det är en bra och offensiv satsning som görs på Gränby sportfält. Vi föreningar vill inte bara kunna satsa på våra elitidrottare, utan även på våra juniorer. Att kunna introducera barn och ungdomar till idrott ser vi som en viktig samhällsinsats och något som vi vill fortsätta investera i, menar Kristina Johnson.

Med den nya isarenan får Gränby sportfält ytterligare en isyta, vilket skapar utrymme för fler träningstimmar för både bredd och elit inom issporterna. Det resulterar också i fler tider för allmänheten att få chansen att snöra på sig skridskorna. Tillsammans med de befintliga ishallarna, som även de kommer att få sig ett ansiktslyft, skapar mer is fler möjligheter.
   – Att bidra till bättre folkhälsa är en del av vårt uppdrag. Den nya isarenan gör att arrangörer och klubbar får bättre förutsättningar att vässa sin verksamhet samtidigt som fler kan ta tillfället i akt att motionera. Föreningslivet bidrar med så mycket positivt till samhället; folkhälsa, kamratskap och idrottande för livet, menar Freddie Norman.
   Uppsala har en ambition att växa som stad, vilket gör att Freddie Norman ser det som en självklarhet att en stad som Uppsala ska ha en isarena likt den som nu är på gång. Tillsammans med Almtuna IS, konståkningen och Uppsala kommun vill Sportfastigheter skapa en levande plats där hållbarhetsaspekterna är minst lika viktiga som idrotterna. 
   – Tillsammans bygger vi en isarena på 2020-talet, för 2020-talet, berättar Freddie Norman.

22 februari 2021