Föregående Nästa
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Upptäck Uppsalas nyaste mötesplats

Läget är faktiskt unikt i världen. Studenternas ligger centralt i en växande storstad – och samtidigt mitt i ett vackert parkområde. Oftast brukar arenor bara ha en av dessa komponenter. Förutom en ny fotbollsarena för 10 000 åskådare finns här en helt ny mötesplats i centrala Uppsala.

Mitt i ett växande Uppsala

Studan har genom historien varit en händelserik plats. Tidigt 1900-tal föddes idrottsplatsen Studenternas. Över hundra år senare är Studenternas så mycket mer än en fotbollsarena. Det är Uppsalas nyaste mötesplats - och en del av stadens största vardagsrum. Här finns café/restaurang, gym, konferens och kontor. 

När Studenternas byggdes 1909 låg det utanför staden, i ett helt obebyggt område. Men ju mer Uppsala växer, desto mer centralt blir Studenternas. Idag ligger det mitt i ett växande Uppsala, granne med Nordens äldsta universitet och ett av Sveriges största sjukhus. På båda sidor om ån växer staden med tusentals bostäder. En vanlig vardag passerar fler personer här än vad som bor i en genomsnittlig svensk kommun.

Mitt i parken - omvandling längs Fyrisån

Samtidigt ligger Studenternas mitt i ett stort centralt parkområde som ska bli ännu bättre – hela vägen från Flustret i norr till Kungsängsbron i söder. Uppsala kommun planerar för omvandlingen av hela Södra Åstråket längs Fyrisån. Området ska bli ett sammanhängande idrotts-, rekreations- och parkstråk – stadens största vardagsrum och Uppsalabornas avkoppling i en kraftigt växande stad. Att Studenternas ligger mitt i detta, tillsammans med Fyrisån, åsen och den klassiska Uppsalasiluetten gör att vi får Sveriges vackrast belägna arena.

Vi ses på Studan!

Stadsträdgården blommar. På Studenternas möts Uppsalabor och fikar, kollar på gatuteater, tränar på gymmet, hänger på torget, äter mat eller paddlar kajak i Fyrisån. Och alldeles bredvid går 10 000 människor på fotbollsmatch. "Vi ses på Studan" kan man numera höra dygnet runt. Alla dagar i veckan, året runt.

Brasserie21 - café/restaurang i det nordöstra hörnet av fotbollsarenan mot Arenatorget, Stadsträdgården och åpromenaden. Drivs av Triller Mat och Bröd. Fastighetsägare Sportfastigheter.

Studenternas arena på uppsala.se - Uppsala kommun, idrotts- och fritidsnämnden, hyr arenan av Sportfastigheter, driver och hyr ut till föreningar och eventorganisatörer.

Film som visar Studenternas under hösten 2017 inför byggstart.

Film  med bilder tagna av webbkamera under bygget av Studenternas fotbollsarena 2018-2020.

Studenternas fotbollsarena (broschyr) (PDF, 2 MB)

P-karta

Kartan här nedanför visar parkeringar i närområdet runt Studenternas med 5, 10 och 15 minuters promenadradie. Vi reserverar oss för evenuella avvikelser eller förändringar i utbudet av parkeringar.

P-karta i pdf-format som kan skrivas ut. (PDF, 5 MB)