Brasserie21 – nya samlingsplatsen vid Studenternas

Över hundra år efter att idrottsplatsen Studenternas föddes är området idag mycket mer än en fotbollsarena. En knutpunkt på den nya mötesplatsen är Brasserie21 som drivs av Triller Mat och Bröd, ett familjeföretag som alltid sätter personlig service i första rummet.

Brasserie21_aug21_nyhet_750x300pxl.jpgBrasserie21 är en blandning av café och restaurang som ligger i nordöstra hörnet av Studenternas intill Stadsträdgården och det grönskande stråket längs Fyrisån. För att knyta ihop restaurangen med Studenternas historia har inspiration till namnet Brasserie21 hämtats från datumet då Studenternas invigdes med en bandymatch den 21 mars 1909. Fastighetsägare är Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter (Sportfastigheter) medan familjeföretaget Triller Mat och Bröd driver ruljangsen. Hit tar sig många för en lunch, fika eller middag i en lugn miljö, centralt men samtidigt mitt i ett vackert och grönskande område. 

När familjen Triller, som har ett stort intresse för sport, med en förkärlek till fotboll, vann Sportfastigheters upphandling för att driva Brasserie21 stod det lilla familjeföretaget inför en sporrande uppgift. 
   – För oss var det stort att ta oss an Brasserie21, men vi kände att det skulle vara fantastiskt att få driva en verksamhet på Studenternas, Uppsalas nya mötesplats, säger Lotta Triller, vd och ägare av Triller Mat och Bröd. 
   Lovisa Triller, restaurangchef på Brasserie21, flikar in: 
   – Det som fick oss att tveka var att vi skulle missa Sirius hemmamatcher, säger hon med ett skratt. 

Tillsammans med Sportfastigheter tog Triller Mat och Bröd fram konceptet för Brasserie21. Restaurangen sjösattes sommaren 2020. Starten blev emellertid tuff. En nyöppnad krog mitt under industrisemestern i ett område som var en byggarbetsplats. Inte nog med det. Under samma period infördes också hårda restriktioner för att begränsa pandemin. 
   – Under hösten 2020 började människor hitta hit och boka bord men då kom nya, hårdare restriktioner. Det var en jobbig start, konstaterar Lotta. 
   Sedan juni i år har verksamheten kommit igång ordentligt. Lovisa berättar att de har fått många stamgäster vilket hon tycker är trevligt. 
   – Tidigare kom folk mest och åt lunch, men nu är det människor här hela tiden. Några äter frukost, vissa fikar, några tar ett glas vin i solen och så alla middagsgäster, säger Lovisa. 

Ambitionen är att Brasserie21 ska servera god och fin mat som gärna är närproducerad. Varje dag kan lunchgästerna välja mellan kött, fisk och ett vegetariskt alternativ. Förutom bra mat ligger personlig service familjen Triller varmt om hjärtat. 
   – Vi vill vara familjära, man ska känna sig välkommen och bli sedd när man kommer. Det är viktigt för oss, säger Lotta. 
   En av sommarens höjdpunkter var vinprovningarna i deras POP UP vinbar. Under några onsdagar var sommelier Maria Sjödin på plats och höll i vinprovningarna med fokus på olika stilar av rosévin. 
   – Hon gör det på ett otrolig lättsamt och härligt sätt. Tillställningarna har både varit uppskattade och fullbokade, säger Lotta.

Konferens, möten och fest 
Brasserie21 har stora och luftiga lokaler och välkomnande rum i rummet med olika möblering som ger en speciell atmosfär. Det finns cirka 250 platser inne (utan restriktioner) och cirka 100 platser på uteserveringen. Ovanför brasseriet, uppe på arenan, finns en terrass med utsikt över Stadsträdgården, åpromenaden, Domkyrkan och Slottet. 
   – Terrassen är öppen alla dagar när vädret är fint och är en fantastisk yta för mingel och olika event, säger Lotta.

Brasserie21 är en knutpunkt på Studenternas och fungerar både som kvarterskrog och leverantör av mat, dryck och fika till alla verksamheter på Studenternas. Terrassen eller delar av restaurangen kan bokas för födelsedagsfest, familjemiddag eller personalfest. För större arrangemang såsom kick-off, företagskonferens och event bokas förslagsvis VIP-lokalen eller mötesrum på Studenternas med fantastisk utsikt in mot fotbollsarenan.
   Samverkan mellan företagen på Studenternas är något Sportfastigheter har månat om från start. Brasserie21 har ett nära samarbete med bland annat affärsnätverket Relation och Sportfastigheter som tillsammans arbetar för att göra Studenternas till en mötesplats där folk trivs. 
   – Vi är ett lag här som håller ihop och hjälps åt, det är fantastiskt, säger Lotta. 

När coronarestriktionerna lättade i juli i samband med brasseriets ettårsdag såg Triller Mat och Bröd möjligheten att börja ta emot större sällskap. Nu är planen att satsa på bokningar till höstens fester och julbord med förhoppning att både privatpersoner och företag vill komma. 
   – Julmat gjord från grunden serveras vid bordet i flera serveringar. Och varför inte testa vår egen ölsort Triller Pils från Uppsala Brygghus till maten, avslutar Lotta med ett leende. 

26 augusti 2021