Flytten till Studenternas blev ett lyft för Danske Bank

När Danske Bank hörde talas om den nybyggda kontorsfastigheten på Studenternas blev de omedelbart intresserade. De ville förknippas med Uppsalas nya mötesplats. Ett halvår efter flytten är bankens kunder och medarbetare entusiastiska. – Ett lyft är en underdrift, det är en solklar förbättring för oss som jobbar, säger Christel-Marie Edvardsen, Chef Business Customers på Danske Bank i Uppsala.

DanskBank_nyhet_750x300pxl.jpgNär Sportfastigheter fick uppdraget av Uppsala kommun att bygga nya Studenternas ingick det att skapa en mötesplats i området kring Stadsträdgården. Förslaget som presenterades innebar en arena i kombination med restaurang, gym, kontors- och butikslokaler i trä, stål och betong. Trots att Sportfastigheter förväntade sig nedslag och invändningar uteblev kritiken.
   – Det enda vi fick höra från alla var att den såg väldigt fin ut, säger Magnus Lohe, chef för marknad och affärsutveckling på Sportfastigheter.
   Han berättar att det sannolikt beror på att arkitekterna ritade en öppen och låg arena av klassiskt snitt. Samt att den höga delen av anläggningen med plats för upp till 800 kontorsarbetsplatser byggdes med Akademiska sjukhuset som fond och därmed inte särskiljer sig alltför mycket – eller är i vägen för åsen och grönskan.
   – När vi pratar om Studenternas märker vi att Uppsalaborna är stolta och många söker sig hit. Det finns en glädje och förväntan om att få komma in på arenan och titta. Det har verkligen blivit den där mötesplatsen som vi alla önskade, berättar Magnus stolt.

Till skillnad mot den tidigare idrottsplatsen på Studenternas kan företag idag hyra in sig på anläggningen. Ett av företagen som flyttat hit är Danske Bank. De blev omedelbart intresserade av att förknippas med mötesplatsen Studenternas och släppte i höstas hörnlokalen på Östra Ågatan.
   – Vi hade länge haft vårt kontor i en traditionell banklokal i city. Men när vi såg Studenternas tänkte vi genast wow! Då såddes ett frö. Det var våren 2018, säger Maria Fors, Chef Personal Customers på Danske Bank i Uppsala.

Magnus berättar att Danske Bank var en rolig hyresgäst att värva till Studenternas. Dels för utmaningen att integrera en traditionell bank i en ny, modern mötesplats, men även för den sporrande uppgiften att uppfylla företagets alla föreskrifter kring säkerhet och hållbarhet. Efter många och långa diskussioner samt speciella lösningar för att tillmötesgå de speciella säkerhetskraven blev alla parter nöjda.
   – Okej, det behöver alltså vara pansarrör hela vägen upp till sjätte våningen för att det ska vara säkra ledningar? Hur vi löser det? Det var det som var så roligt, att vi lyckades göra det som krävdes, säger Magnus entusiastiskt.

Flytten blev ett lyft för Danske Bank
   I november installerade sig Danske Bank på Studenternas. För personalen blev flytten ett rejält lyft. Förutom nya och fräscha lokaler kan personalen här ta en löprunda längs Fyrisån, promenad i Stadsträdgården eller sätta sig på en filt i det gröna under lunchrasten.
   – Miljön här är fantastisk. Det är lugnt, men ändå livfullt och nära till allt, säger Christel nöjt.

Även kundresponsen har varit positiv sedan start. Redan innan flytten hade Danske Bank en informationsaffisch på det tidigare kontoret som skvallrade om flytten – och som blev en snackis.
   – Vad häftigt att ni ska flytta till Studenternas, sa alla kunder. Jag tror många reagerade eftersom det kändes så otippat och spännande. Våra tidigare lokaler var traditionella och förväntade medan känslan av Studenternas är mer öppen och modern. Det är också något vi försöker fortsätta att odla och förmedla, säger Christel.

Sedan pandemin tog fart har inflyttningen av nya företag på Studenternas stannat av. Många företag har under det gångna året fått modifierat sitt arbetssätt och ifrågasatt hur stort kontor de egentligen behöver. Under vintern har Sportfastigheter märkt att företag har börjat landa i hur de ska arbeta framåt och just nu förs dialog med flera företag kring inflyttning.
   – När samtalen inleddes för mer än ett år sedan önskades genomgående stora lokaler, men sedan förändrades plötsligt allt, nu efterfrågas mindre och mer skräddarsydda ytor, berättar Magnus.
   Han fortsätter:
   – En stor fördel är att vi i samtal med företagen kan anpassa lokalerna efter deras önskemål. Det är lätt för oss att vara flexibla då vi sitter med helt nya lokaler.

Danske Bank huserar i 560 kvadratmeter på sjätte våningen. Det är stor skillnad mot deras tidigare kontor på Östra Ågatan som var cirka 1000 kvadratmeter. Lokalerna på Studenternas är anpassade efter deras behov och verksamhet efter pandemin, som de tror blir en mix av digitala och fysiska möten – och av distans- och kontorsarbete.
   – Vi sitter i optimala lokaler då jag inte tror att antalet spontana besök av kunder kommer öka dramatiskt efter pandemin. Däremot vill vi använda dessa fantastiska lokaler för att skapa ännu fler bra relationer, som är vår paradgren, säger Maria.
   Christel flikar in:
   – Det är inte bara våra egna lokaler vi vill nyttja, utan hela anläggningen. Att till exempel ta med kunder och äta lunch på Brasserie21, hyra VIP-loungen eller titta på fotboll. Det längtar vi jättemycket efter och förhoppningsvis kan vi göra det snart.

Lokaler med modern teknik
Alla rum i Danske Banks kontor har modern utrustning som möjliggör digitala möten och konferenser. Dessutom finns möjligheten att boka Studenternas centrala konferensrum med komplett utrustning för både möten och videokonferens. Även i VIP-loungen med stora fönster mot fotbollsplanen kan digitala konferenser hållas.
   Ännu finns det lediga kontors- och butiksytor på Studenternas. Men alltfler företag och människor hittar hit. För att skapa en levande mötesplats har Sportfastigheter strävat efter en bra mix av företag. Magnus berättar att de på bottenplan ville få in företag med fokus på hälsa, välmående och träning. Idag huserar här Nordic Wellness. Högre upp i anläggningen såg de gärna företag som möter kunder och jobbar med nätverk. Här hittar man idag företag som Danske Bank, ProHelia och Naprapatklinik 018. Allra högst upp, på den sjunde våningen, har affärsnätverket Relation och forskningsföretaget C-Rad flyttat in och har Uppsalas mest spektakulära kontor med utsikt över Uppsalas kronjuveler – Slottet och Domkyrkan.

Magnus berättar vad som lockar företag att flytta hit:
   – Läget är starkt bidragande. En mötesplats mitt i stan men ändå mitt i ett vackert parkområde. Men även vår flexibilitet att kunna möta den lösning företaget vill ha. Sedan uppskattar såklart vissa att Sirius spelar här, avslutar han med ett leende.

Vill du veta mer om tillgängliga lokaler eller konferensmöjligheter på Studenternas?

Kontakta Magnus Lohe på Sportfastigheter
magnus.lohe@sportfastigheter.se
0730-79 86 66 

24 maj 2021