Gränby sportfält – attraktivast i Sverige

Vad har Sportfastigheter, idrottsföreningar och fastighetsägare i Gränby gemensamt mer än att de brinner för idrotten? Jo, en vision om Gränby sportfälts framtid.

Samverkan på Gränby sportfält

Gränby sportfält består idag av ett flertal hallar och arenor, ett hotell, grönområden och hundratals parkeringsplatser. Hit kommer både bredd och elit för att träna och tävla.

– Vi satte oss ner för att bestämma hur och på vilket sätt vi ville utveckla sportfältet, och vi var överens om att vi vill att det ska bli en mötesplats för alla; idrottsföreningar, utövare, närboende, Uppsalabor och företag, berättar Magnus Lohe, chef för marknad och affärsutveckling på Sportfastigheter.

Gränby sportfält erbjuder goda förutsättningar för såväl träningsläger och cuper som möten och konferenser. Strax innan årsskiftet 2020/2021 skrevs ett samverkansavtal mellan sportfältets fastighetsägare.

– Om man vill uppnå något som är bra för alla så sker det bäst genom samverkan. Det går inte, och blir inte bra, om vi inte gör det tillsammans. Det är engagemanget för Gränby, idrotten och Uppsala som förenar oss, menar Magnus Lohe.

En av de aktörer som ingår i samverkansavtalet är Uppsalas största hotell, . Hotellets placering alldeles intill Gränby sportfält är något som uppskattas av såväl idrottsutövare som åskådare.  

– Vi har en hel del landslag, inom t.ex. bandy, hockey, innebandy, friidrott och futsal, som kommit för att bo hos oss här på hotellet. Närheten till anläggningarna gör att idrottsutövare kan bo hos oss, träna och tävla på arenorna och på så sätt aldrig behöva lämna området, berättar Jenny Engström, VD på Arenahotellet.

I samverkan ingår även IFU Arena som är anpassad för både innebandy och friidrott, och som är Sverigeledande inom båda idrotterna. Här tränar både bredd och elit, vilket gör det möjligt för de unga att se idoler som Armand Duplantis och ett flertal världsidrottare inom både innebandy och friidrott på nära håll.

Även IFU Arena ser stora fördelar med att samverka med de andra aktörerna på sportfältet:

–Vi i samverkansgruppen vill stärka sportfältets varumärke både i och utanför Sverige. Det ska vara naturligt att det är på Gränby sportfält man väljer att lägga tävlingar, cuper och träningsläger, berättar Tobias Svensson, VD för IFU Arena.  

Samverkansgruppen lägger stor vikt vid att skapa en större tillgång till och engagemang i sportfältet för de kringliggande bostadsområdena. För samtliga aktörer är det viktigt att inkludera stadsdelen Gränby och att Gränby sportfält också är Gränbybornas sportfält.

– Om vi gemensamt skapar fler idrottshändelser och starkare klubbar med fler lokala medlemmar, bygger vi även det som ger ett attraktivt samhälle. Ett samhälle där det händer saker och där man gör saker tillsammans. Här ser vi stor potential i att vara en del av ett engagerat lokalsamhälle, menar Magnus Lohe.   


Deltagare i samverkan för utvecklingen av Gränby sportfält: 

Sportfastigheter (friidrottsarena, isarena, ishallar, markytor)
Uppsala kommun (Idrott & fritid)
UTK-hallen (racketsporter) 
Recover-hallen (bandy och allmän skridskoåkning)
IFU Arena (innebandy, friidrott, med mera)
Arenahotellet (hotell, restaurang, konferens, relax)
RF-SISU Uppland (riksidrottsförbundet) 

11 mars 2021